femdomcc.com

Digital tipsrunda “Geologi”

Bra jobbat!

Rätt svar enligt följande:

1. Magma är flytande berg.

2. Betong är gjort av cement, grus, sten och vatten.

3. Tygklädseln i en bil består inte av ämnen som kommer från berggrunden. Glasrutan innehåller bland annat kvarts, som är ett mineral som finns i berggrunden. Karossen står till stor del av järn (och en del andra metaller). I vissa fall kan dock även tygklädseln ha med geologi att göra – nylontyg är till exempel gjort av olja!

4. Marmor bildas när kalkrika, sedimentära bergarter omvandlas under högt tryck och hög värme i jordskorpan.

5. Den spräckliga bergarten (som kan se ut som en prickig korv) som är en av de vanligaste bergarterna i Sverige heter Granit.

6. Under den geologiska tidsåldern Karbon levde jättelika insekter bland täta sumpskogar. Under de istider som varit, har landet varit nedisat av stora inlandsisar. Stenåldern är den period i människans historia som inleds med att man börjar tillverka verktyg av sten.

7. Anledningen till att man funnit fiskfossiler på toppen av Mount Everest är att fossilen har följt med när det som en gång varit havsbotten skjutits upp i samband med att berget bildades (genom så kallad bergveckning).

8. Tyrannosaurus Rex levde för ca 100 miljoner år sedan.

9. Vulkaner bildas när en platta glider ner under en annan.

10. Att vatten i form av sammanpressad is bildar ett mineral som heter akvamarin är FALSKT. Däremot är det faktiskt sant att du kan dricka de samma vattenmolekyler som dinosaurierna en gång gjorde!

Tack för din medverkan!

Projekt på Technichus

Technichus Science Center driver flera projekt inom entreprenörskap och innovation. Konceptet Sommarlovsentreprenör förvaltas och utvecklas av Technichus och vi ingår i EU-projektet Creative Momentum.

Läs mer om projekt på Technichus!

Våra öppettider

Under vecka 34 håller vi stängt men helgen har vi öppet som vanligt.

TORSDAG-SÖNDAG 10.00-16.00

Tisdag-fredag tar vi emot skolprogram och förbokade grupper.
Måndag stängt

Hitta hit

Besöksadress: Storgatan 11
Post: Technichus i Mitt Sverige AB
Storgatan 11, 871 31 Härnösand
Tel: 0611 – 34 96 35
E-post: reception@technichus.se
Facebook: Följ oss – få senaste nytt!