femdomcc.com

Forskarfredag

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela Sverige. 

ForskarFredag skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara. Man vill utmana stereotypa föreställningar om forskare och berätta om hur det egentligen är att jobba som forskare samt ge unga nya förebilder och inspirera till högre utbildning och en forskarkarriär. Läs mer om Forskarfredag >HÄR

ForskarFredag 2021 har temat ”HUR SKA VI LEVA OCH BO I FRAMTIDEN?”.

I samband med ForskarFredag kommer Technichus tillsammans med MIUN att genomföra två olika lektioner för elever i årskurs 2 och 5. “Kan vi göra plast av trä och gelatin?” och “Lektion om Artificiell Intelligens” Läs mer om lektionerna här nedan.

I ett samarbete mellan Mittuniversitetet, Skogen i skolan och Technichus har vi tagit fram “Skogsinnovatörerna”. Skogsinnovatörer är en kreativ tävling, där deltagare från inbjudna skolor i Härnösand får tävla mot varandra i att försöka att lösa olika samhällsutmaningar, med skogen som resurs. Arbetet startar under ForskarFredag och finalen går av stapeln i november då en Skogsinnovatör utses. Du kan läsa mer om tävlingen <HÄR


Kan vi göra plast av trä och gelatin?

FULLBOKAD, men anmäl dig gärna som reserv eller ev. lektioner senare i höst. Nu har du och dina elever chansen att prova ett kemiexperiment i klassrummet. Att se om det går att göra plast av gelatin. Efter experimentet träffar ni kemi forskaren Ida och Frida från Technichus Science Center.

Dag och tid
Under vecka 38 eller 39. Ni kommer överens med forskaren Ida och Frida.
Två lektioner, en klass/lektion

Målgrupp:
åk 2

Ämne: kemi

Utrustning:

  • Ni behöver en smartboard eller en dataprojektor för att eleverna ska kunna se Ida och Frida och gärna en kamera så de kan se eleverna.
  • Ni måste ha Zoom eller Teams installerat på datorn.  

Beskrivning av lektionen

Innan lektionen kommer vi att skicka ut ett mindre experiment-kit till dig som lärare och dina elever. I paketet kommer det att finnas instruktioner på hur ni ska göra experimentet i klassrummet.  
Kitet innehåller:

  • Isformar
  • Gelatin
  • Karamellfärg

Det tar minst 48 timmar innan gelatinet har stelnat. Eleverna kommer även att diskutera några frågor före, under och efter experimentet som ni ska dokumentera. De ska även förbereda frågor till Ida. Under lektionen kommer eleverna att få frågor om experimentet och de har möjlighet att ställa sina frågor till Ida om forskning och annat. 


24 september: Lektion om Artificiell Intelligens

Lärare för elever i årskurs 5? Passa på och få möjlighet att lära er mer om Artificiellt intelligens och vilka möjligheter men även etiska problem som tekniken kan medföra. Skicka in din intresseanmälan redan idag!

Denna aktivitet är redan fullbokad!
Är du intresserad att delta senare under höstterminen? Skicka en intresseanmälan till caroline.wallmark@miun.se

Målgrupp:
Årskurs 5

Ämne: Samhällskunskap

Form: Digital lektion i samverkan med pedagoger från Technichus

Om lektionen

Eleverna får diskutera och fundera på för- och nackdelar med den moderna tekniken och göra en praktisk övning.

Lektionen handlar om etiska dilemman inom AI. Vem bestämmer hur en AI ska ta beslut för självkörande bilar? Vad finns det för problem med automatisk ansiktsigenkänning i foton? Vem tar hand om din gamla mormor bäst när hon behöver hjälp hemma, en robot eller en människa? Kommer vi i framtiden vara en blandning mellan robot och människa?

Materialet är kopplat till centrala innehållet kring information och kommunikation för åk 4-6 i LGR11 i ämnet Samhällskunskap.

Universitetet bjuder på materialkit som skickas ut i förväg.

Praktisk information


Datum: Under forskarfredag 24 september 2021
Tid: Anpassas efter klassens schema
Format: Pedagoger från Mittuniversitetet/Technichus medverkar via länk i klassrummet
Omfattning: 2×45 min per klass

Projekt på Technichus

Technichus Science Center driver flera projekt inom entreprenörskap och innovation. Konceptet Sommarlovsentreprenör förvaltas och utvecklas av Technichus och vi ingår i EU-projektet Creative Momentum.

Läs mer om projekt på Technichus!

Våra öppettider

Sommaröppet måndag-söndag 10.00-17.00

Midsommarafton stängt

Kostnadsfri Sciencepark måndag-fredag 11.00-15.00

 

 

Hitta hit

Besöksadress: Storgatan 11
Post: Technichus i Mitt Sverige AB
Storgatan 11, 871 31 Härnösand
Tel: 0611 – 34 96 35
E-post: reception@technichus.se
Facebook: Följ oss – få senaste nytt!