femdomcc.com

Forskarfredag

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela Sverige. 

ForskarFredag skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara. Man vill utmana stereotypa föreställningar om forskare och berätta om hur det egentligen är att jobba som forskare samt ge unga nya förebilder och inspirera till högre utbildning och en forskarkarriär. Läs mer om Forskarfredag >HÄR

ForskarFredag 2020 har temat ”Forskning för en hållbar framtid”.

Tillsammans med Mittuniversitetet har vi tagit fram laborationer kopplat till det Globala målet 12 som står för “Hållbar konsumtion och produktion”. Dessa laborationer kan man göra i skolan och hemma. Läs nedan.


Plast finns överallt

Plast finns i förpackningsmaterial, plastpåsar, din dator, telefon, köksapparater, kläder, skor, golv, knappar, små detaljer överallt. Det är ett tecken på hur många varianter av plaster som finns, och hur beroende vi är av materialen.

Plast är inte ett material, det är flera olika

Plast kan ha väldigt varierande egenskaper: vara hårda och starka som i en cykelhjälm, eller mjuka och böjbara som i en plastmatta. Det plast har gemensamt är att det är lätt, oftast billigt, rostfritt och isolerande.

Det finns plast som kan brytas ner i naturen

Man tänker att plast är tillverkat av olja, men det kan även komma från andra källor. Förnyelsebara råvaror som stärkelse från tex majs, mjölksyra eller etanol från sockerrör kan också bli till plast. De typerna kallas för bio-plast, och brukar vara lite dyrare än plast från råolja. Bio-plast kan i sin tur delas in i två undergrupper, biologiskt nedbrytbar och icke-biologiskt nedbrytbar.

Till exempel är bio-polyeten, eller grön PE som den också kallas, gjord av etanol från sockerrör men har samma egenskaper som polyeten från olja. Den har alltså samma utseende, egenskaper och oförmåga att brytas ner i naturen. Plaster av mjölksyra och stärkelse kan däremot brytas ner i en vanlig kompost.

Det finns även plast från råolja där man tillsatt ämnen för att göra den mer lättnedbrytbar. Den plasten bryts ändå inte ner fullständigt, bara till mindre plastbitar, kallat mikroplast.

Plastproduktionen ökar hela tiden

Plastproduktionen har ökat enormt sedan 50-talet och nu skapas 280 miljoner ton plast per år. Det kan jämföras med den årliga världsproduktionen av bomull på cirka 25 miljoner ton och stål på cirka 1000 miljoner ton. Av all denna plast används cirka 40 procent till engångsprodukter, till exempel matförpackningar och plastpåsar. Produktionen av plast från förnyelsebar råvara var cirka 1,6 miljoner ton år 2012, varav 0,6 miljoner ton var biologiskt nedbrytbar. En pytteliten del av den totala plastproduktionen alltså, men som förväntas öka kraftigt under kommande år.

Källa: Naturskyddsföreningen


Här kan du ladda ner laborationer

> Laborera – Plast av gelatin (Pdf)
> Laborera – Upptäck plastminne (Pdf


Här kan du se filmer när vi genomför olika experiment.

Inledningen av experimentfilmerna är likadana. Experimenten kommer ca 1,50 min in i klippet.

EXPERIMENT Gelatinplast >KLICKA HÄR
Kan man göra plast av trä? Signe och Ebbe skapar gelatinplast med Technichus

EXPERIMENT Plastminne >KLICKA HÄR
Har plast minne? Beata och Malou träffar forskaren Ida och gör experiment med Technichus


Digitala tipsslingor

Technichus har tillsammans med Mittuniversitet skapat digitala tipsrundor att gå. Frågorna behandlar t,ex funderingar som, vad gör en forskare, varför ska man besöka ett science center och vilka egenskaper är bra om man vill forska i framtiden.

Tipsslingorna ligger ute dygnet runt vilket gör att ni själv kan bestämma när ni vill gå den. Ni startar enkel tipsslingan genom att scanna en QR-kod. Tipsslingan kan både genomförs enskilt eller i grupp.

Tipsslingorna finns utlagda på följande ställen:

 • Runt nattviken i Härnösand. >QR-kod
  Qr-kod finns även på ytterdörren på Technichus.
  ,
 • Allsta skola, Sundsvall >QR-kod
  ,
 • Orrvikens förskola, Sundsvall >QR-kod
  .
 • Sörgårdsskolans förskola, Östersund >QR-kod
  .
 • Kastalskolan, Östersund >QR-kod
  .
 • Sundsvall stad >QR-kod
  .
 • Östersund stad >QR-kod

Skulle du vara intresserad av en tipsslinga nära dig?
Kontakta Frida på Frida.bostrom@technichus.se

Gör så här:
– Ladda ner en kostnadsfri QR-läsare till din mobil eller surfplatta.
– Scanna QR koden till den tipsslingan du vill gå
– Följ instruktionerna i telefonen/Surfplattan.
Obs: Du behöver tillgång till internet under tipsslingan.

Lycka till!

Projekt på Technichus

Technichus Science Center driver flera projekt inom entreprenörskap och innovation. Konceptet Sommarlovsentreprenör förvaltas och utvecklas av Technichus och vi ingår i EU-projektet Creative Momentum.

Läs mer om projekt på Technichus!

Våra öppettider

Den 28 juni öppnar vi huset igen och har öppet alla dagar hela sommaren! Se mer info HÄR 

Förskole- och skolgrupper är välkomna att boka in sig tisdag-fredag.
Måndagar har vi stängt.

 

 

Hitta hit

Besöksadress: Storgatan 11
Post: Technichus i Mitt Sverige AB
Storgatan 11, 871 31 Härnösand
Tel: 0611 – 34 96 35
E-post: reception@technichus.se
Facebook: Följ oss – få senaste nytt!