Obsidian
Ålder och bildningssätt
Obsidian är en magmatisk ytbergart som bildats när magma runnit ut på jordytan, svalnat och stelnat så hastigt att någon kristallin struktur inte hunnit bildas. Obsidian är vanlig på Island.
- Gnejs är en metamorf bergart.
- Obsidian kallas även för vulkaniskt glas och är svart med glänsande yta.
Kännetecken
Obsidian kallas också vulkaniskt glas och är svart med en glänsande yta. Obsidian är icke-kristallint och har en så kallad amorf struktur. Ordet amorf kommer från grekiskan amorphos som betyder strukturlös.
- Obsidian användes till både vapen och verktyg under stenåldern.
- Obsidian var ett populärt konstmaterial i Mayariket. Här en närbild på på en snidad vas.
Användningsområden
Under stenåldern användes obsidian till vapen och verktyg eftersom det kunde slås och formas till mycket vassa skärvor. De äldsta föremålen tillverkade av obsidian är omkring 5500 år gamla och har hittats i Egypten. Krigarkulturer som Aztekerna använde obsidianvapen. Aztekarméns elit var utrustad med svärd som kallades macuahuitl. Vapnet var av trä, en meter långt och kantat med knivskarpa skärvor av obsidian. Idag används obsidian till smycken och prydnadsföremål.
Det har föreslagits att obsidianskalpeller ska kunna användas inom kirurgi på grund av eggarnas skärpa.
- Aztekerna använde obsidianvapen, till exempel ett svärd som kallades macuahuitl. Vapnet var av trä och kantat med knivskarpa skärvor av obsidian.
Stenkoll är en geologiutställning som producerats av Technichus Science Center i Härnösand.