Projekt
Pågående
EIPTE
– Entrepreneurship in Initial Primary Teacher Education
Technichus ingår under tre år, 2017-2020, i ett EU-finansierat projekt. Ett strategiskt partnerskap tillsammans med University of Deusto, University College Sjaelland, Leuphana University, University of Applied Sciences/Vilniaus Kolegija, Lithuania, Artesis Högskola Plantijn, Antwerpen, Mittuniversitetet Sundsvall.
När skolan idag har i uppdrag att bidra till att elever utvecklar kunskaper som främjar företagande och innovationstänkande syftar EIPTE-projektet till att lärarutbildningar ska utveckla förhållningssätt och upplägg för att kunna arbeta med och förbereda lärarstudenter för det uppdrag som gäller entreprenörskap. I skolan kan det handla om att stimulera elevernas nyfikenhet, kreativitet och viljan att pröva och omsätta nya idéer till handling. Projektet ämnar utveckla och testa en verktygslåda/toolbox för hur lärarutbildning i Europa kan arbeta med entreprenörskap i utbildning. Varje lärosäte kommer involvera 10-20 studenter som i två omgångar kommer att delta i projektet samt besöka andra lärosäten i projektet.
Technichus är med som en samarbetspart i det här projektet tack vare tidigare erfarenheter av
entreprenörskapsutbildningar. Technichus har ett nära samarbete Mittuniversitet och kommer bland annat att ta emot studenter från Mittuniversitetet och de övriga universiteten i detta strategiska partnerskap.
Sommarlovsentreprenör
Sommarlovsentreprenör™ är ett väl beprövat utbildningskoncept som bygger på erfarenhet. Varje år får flera hundra ungdomar runt om i Sverige chansen att prova på att starta eget som sommarjobb. Programmet startade 1999 och växer fortfarande med nya arrangörer. Sedan 2014 är det Technichus Science Center i Härnösand som förvaltar och utvecklar projektet.
>Läs mer om Sommarlovsentreprenör!
Avslutade projekt
Creative Momentum
Creative Momentum är ett gränsöverskridande EU-finansierat projekt för att stödja enskilda och företag som arbetar i kreativa branscher i västra Irland, Nordirland, Sverige, Finland och Island. Det 3-åriga projektet startade den 11 maj 2015 och finansieras av Northern Periphery & Arctic Program (NPA), Länsstyrelsen Västernorrland samt Landstinget Västernorrland. Technichus Science Center i Härnösand är en av aktörerna i projektet. I nära samarbete med regionens näringslivsutveckling vill vi ge konsthantverkare, formgivare, konstnärer, filmare, app-utvecklare, musiker och andra inom kreativa näringar tillgång till utbildning, innovation, nätverk och närvaro på de internationella marknaderna.
Ett nordiskt kunskapståg
Technichus är en del av Kunskapståget, en samarbetsplattform mellan forskare i Norden som ska främja ungas intresse för forskning. Satsningen har sin grund i Biophilia, en isländsk undervisningsmetod inspirerad av artisten Björk. Metoden har utvecklats i samarbete med forskare från Islands universitet samt musik- och naturvetenskapslärare från Reykjaviks stadsskolor.
>Läs mer om projektet i Sverige!

Sinnenas rum
Projektet Sinnenas rum planerar att bygga och inreda två lugna rum där besökaren själv kontrollerar ljus- och ljudintrycken och kommunikationssätt med utrustningen. Rummen blir en infrastruktur där besökarna kan skapa konst och njuta av avslappning, upplevelser, upptäckter och roligt lärande. Genom att använda rummens föremål lär man sig om modern sensorteknik och mycket annat. Samarbetspartners är Technichus, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Härnösands kommun.