
Om projektet Berikande Utmaning
Detta är ett projekt i samverkan med Härnösands kommun och Mittuniversitetet i enlighet med samverkansavtalet. Syftet är att öka kunskapen om särskilt begåvade elever, deras behov och förutsättningar för utveckling och lärande samt skapa en arena för berikande aktiviteter och möten.
Projektets övergripande syfte är att bidra till utvecklingen av undervisning och berikande verksamhet för barn och unga med särskild begåvning inom matematik, NO och teknik. Mer konkret syftar projektet dels till att öka kunskapen om särskild begåvning hos lärare och annan pedagogisk personal inom Härnösands kommun, ta fram en handlingsplan för arbetet med särskilt begåvade elever och deras undervisning och lärande, samt skapa en mötesplats på Technichus. Förutom utvecklingsarbetet kommer relevant forskning, med fokus på den verksamhet som kommer att prövas vid Technichus, att bedrivas, med syfte att sprida resultaten lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Projektperioden är 240101-251231
Projektgruppen består av:
Lena Ivarsson, Mittuniversitetet, lena.ivarsson@miun.se
Ulrika Rhodin, Härnösands kommun, ulrika.rhodin@harnosand.se
Sofia Jarl, Technichus, sofia.jarl@technichus.se

Hösten 2024
Berikande utmaning under hösten 2024Under hösten har deltagarna träffats på Technichus vid 6 tillfällen. Varje träff, som har ägt rum efter skoltid, har varat i 3 timmar uppdelad på två pass med fika emellan. Träffarna har varit ungefär varannan vecka. Det är sammanlagt 14 deltagare från årskurserna 4, 5, 6 och 8 från projektets två pilotskolor. Vid varje träff har två lärare från Technichus arbetat med deltagarna. Utgångspunkten för aktiviteterna har dels varit att introducera verktyg på Technichus dels att möta deltagarnas egna önskemål.
Deltagarna har fått arbeta med aktiviteter som har guidat dem genom de olika verktyg som finns tillgängliga vid Technichus. Exempel på aktiviteter och verktyg som provats är ritprogram i 2D och 3D, kemilaborationer och elektronik.
Målet inför vårterminen är att deltagarna mer och mer ska bli medskapare och driva egna projekt med hjälp och stöd av verktyg, aktiviteter, kamrater och lärare.
Så här långt in i projektet kan vi se att deltagarna genom projektet har skapat nya sociala kontakter. Uppslutningen har varit stor och deltagarna verkar prioritera deltagande i dessa träffar.
Förutom verksamheten vid Technichus arbetar projektgruppen med framtagande av en Handlingsplan för särskild begåvning. Handlingsplanen ska implementeras i samtliga förskole-, grundskole- och gymnasieverksamheter i Härnösands kommun under hösten 2025.