femdomcc.com

Utställningar

Visas just nu på Technichus!

Luftkoll

I den är utställningen får du lära dig massa roligt om luft. Utställningen innehåller flera interaktiva stationer där du får testa bland annat aerodynamik, pneumatik, vakuum och mycket mer. Du kan bland annat bygga egna pappersflygplan och skjuta iväg i en bana med vår flygplanskastare, testa vad som händer med en ballong och en ringklocka i vakuum, undersöka hur får du luftballongen att stiga och upptäcka vår stora besökssuccé Whooshen! Detta och mycket mer!

Bildgalleri från utställningen Luftkoll


Avfallstrappan

Den här utställningen handlar om Avfallstrappan. Avfallstrappan är ett EU-direktiv som är antaget i den svenska miljöbalken och styr hur avfallet ska tas om hand. Här presenteras avfallstrappans fem nivåer: minimera, återanvända, återvinna, utvinna energi och deponera i en interaktiv utställning. Du kan både läsa och lära dig mer om ämnet men också testa vår egentillverkade återvinningsstation som är gjord av återbrukat material, spela sopbilsspelet och bygga egna bilar av kartongmallar.

Bildgalleri från utställningen Avfallstrappan


Våra sinnen

Visste du att vi har fem sinnen; smak, lukt, syn, hörsel och känsel. Att vi ständigt använder våra sinnen för att registrera och tolka omgivningen är något vi inte alltid tänker på. I den här utställningsdelen kan du lära dig mer om och testa dina sinnen på olika sätt.

Bildgalleri från utställningen om Våra sinnen


Astronomiutställning

Nu har vi utökat vår astronomidel där du får lära dig mer om rymden. Du får höra när vår Svenske astronaut, Christer Fuglesang, svarar på frågor om hur det är att leva i rymden. Lära dig mer om våra planeter, månens faser, stjärnor, stjärnbilder, vad gravitation är, få känslan av hur det är att arbeta i tyngdlöshet, se hur en rymddräkt ser ut och mycket annat spännande.

Bildgalleri från Astronomiutställningen


Naturkoll

Lär dig mer om våra kretslopp

Från och med 26 maj öppnar vi upp vår nya utställningsmiljö som heter Naturkoll. Här får du lära dig mer om kvävets- kolets- och vattnets kretslopp genom vår akvaponi. Se och lär om den spännande samverkan mellan akvariets fiskar och växtbädden och förstå på vilket sätt som de är beroende av varandra för att överleva.

Bildgalleri från Naturkollsutställningen


Programmeringsmiljö

Testa att programmera en robot

Från och med den 1 juli 2018 kommer programmering och digitala verktyg finnas som en obligatorisk del i styrdokumenten för skolan.
Den 28 maj öppnar vi vår nya programmeringsmiljö. Där får du veta mer om och få en inblick i hur du kan använda Micro:bit, MakeyMakey, Cubetto och Bluebot. Här kan du som besökare kvittera ut en robot och prova på programmering på egen hand eller tillsammans med andra.

Bildgalleri från programmeringsutställningen


Stenkoll

Geologiutställningen Stenkoll är en upplevelse för både stora och små och visar hur fantastisk en helt vanlig gråsten kan vara. Utställningen är producerad av Technichus Science Center i Härnösand och invigdes sommaren 2016.

Stenar finns i både smink och i mobiltelefoner och i Höga Kusten-området finns extra spännande geologi. Utställningen innehåller både fakta och interaktiva stationer där dagens stenar blir en berättelse om hur jorden bildades.


Alfons Åbergs sagovärld

Utställningen är producerad av Technichus Science Center i Härnösand i samarbete med bokförlaget Bok-Makaren. Inför sommaren 2017 har utställningen krympt ner lite och finns kvar som en lekhörna i anslutning till Café Galaxen.

Alfons Åberg-utställningen invigdes den 28 juni 2014 och visas i sin helhet på Technichus i Härnösand fram till sommaren 2017. I de uppbyggda miljöerna från Alfons värld finns tapeter, textilier och färger som känns igen från böckerna. Besökarna kommer bland annat att kunna sitta i den hemmasnickrade helikoptern, spela dataspel med Mållgan, leka i Alfons rum, titta in i den läskiga garderoben och försöka nå farmors kakburk. Utställningen inspirerar till lek och rörelse och vänder sig till både stora och små.

Bildgalleri från Alfons-utställningen


Tidigare utställningar

Hjärnkoll

Visades under perioden 16 juni 2018-10 juni 2019
vår egenproducerade utställning Hjärnkoll! Här får du träna problemlösning, logik, minnesträning och taluppfattning genom spännande och interaktiva stationer. Du får och lära dig att skapa strategier kring ditt eget lärande inom matematik. Visste du att Världsmästaren i minne är svensk?


Lassemaja och cirkusmysteriet

Visades under perioden 20 december 2018-19 maj 2019
I denna utställning visades Lasses och Majas fantasieggande värld. “LasseMaja och Cirkusmysteriet” är en klurig och interaktiv utställning där du som besökare får möjlighet att hjälpa Lasse och Maja att lösa mysteriet på Cirkus Splendido. Du får även gå in i cirkusvagnar, besöka detektivbyrån och lösa chiffer med hjälp av chiffersnurran.
Utställningen bygger på barnboken “Cirkusmysteriet” av Martin Widmark och Helena Willis. Den handlar om de två barnen Lasse och Maja som har en egen detektivbyrå och hjälper polismästaren i den lilla staden Valleby att lösa olika brott och mysterier. “LasseMaja och Cirkusmysteriet” är producerad av Tor Svae, scenografi, Roger Josefsson, snickeri samt producent Klara Svae i samarbete med Bonnier/Carlsen, Martin Widmark och Helena Willis.
Bildgalleri från LasseMaja-utställningen


Toy Tech

Visades under perioden 10 februari-3 juni 2018
Toy Tech är en utställning med världens leksaker och en verkstad (makerspace). I Toy Tech får du som besökare undersöka och lära dig hur leksaken fungerar och ser ut inuti. Här lär du dig teknik och fysik av bara farten. Prova att bygga och tillverka egna leksaker som du sedan får testa i en vindtunnel eller skjuta iväg i en avfyrningsramp. Leksaken som du tillverkat får du sedan ta med dig hem.


TechKampen
Visades hösten 2017-våren 2018
TechKampen är en utställning som passar hela familjen. TechKampen är producerad av Technichus. Utställning är en interaktiv upplevelse med flera roliga stationer där besökarna får kämpa med eller mot varandra. Välj mellan olika utmaningar, allt från Limbo och Othello till Cornhole och Nattduellen. Testa på Showdown och utmana ditt hörselsinne. Ta ett protokoll, sen är det bara att köra igång. Det går även bra att kämpa utan protokoll.


Ljus och Optik
Visades sommaren fram till oktober 2017 
Ljus och Optik är en utställning som passar hela familjen. Visas hela sommaren med många spännande stationer!
Utställning är en interaktiv upplevelse med flera roliga stationer där besökarna får experimentera med linser, speglar, blixtnedslag, ljusstyrka och många andra klassiska demonstrationer av färg och form. Du får lära dig ” Vad du ser” och ”Hur du ser”.


Bygga broar
Visades 2015/2016
Utställningen är producerad av Teknikens Hus i samarbete med Vägverket Region Norr. Bygga broar visades i samband med att bron över Västra kanalen i Härnösand byts ut.


E.ONs energiutställning
Visades våren 2014
Utställningen innehåller experiment, fysiska objekt, illustrationer och fakta.


Air – ett luftrum
Visades våren 2014.
Upptäck luft på ett helt nytt sätt. Utställningen är producerad av Teknikens Hus i Luleå med stöd av Stiftelsen Björn Wahlströms fond.

Projekt på Technichus

Technichus Science Center driver flera projekt inom entreprenörskap och innovation. Konceptet Sommarlovsentreprenör förvaltas och utvecklas av Technichus och vi ingår i EU-projektet Creative Momentum.

Läs mer om projekt på Technichus!

Våra öppettider

Sommaröppet måndag-söndag 10.00-17.00

Midsommarafton stängt

Kostnadsfri Sciencepark måndag-fredag 11.00-15.00

 

 

Hitta hit

Besöksadress: Storgatan 11
Post: Technichus i Mitt Sverige AB
Storgatan 11, 871 31 Härnösand
Tel: 0611 – 34 96 35
E-post: reception@technichus.se
Facebook: Följ oss – få senaste nytt!